Liturgikus szabályok

2018.12.28. -
Kedves István atya!
Milyen szabályozások vannak arra, hogy egy Szentségimádáson ki viheti ki az Oltáriszentséget? Illetve minisztráns becsukhatja a tabernákulum ajtaját? Hozzáérhet egyáltalán nem egyházi személy a tabernákulumhoz, ha ott őrzik Jézust? Mi a helyzet azokkal, akik takarítják a templomokat/kápolnákat? Nekik oda szabad menni?

Kedves Kérdező!Kétségtelen, hogy a liturgikus szabályok azért íródtak, hogy a szentségek méltóságát megőrízzék és szabályozott keretben eligazítást adjanak a szertartásokon.Ezért illő, hogy az Oltáriszentséget az vigye, akit erre felhatalmaztak. A papság szentségének első lépcsője a diakonátus. Akit diakonussá szenteltek annak a gyóntatás és a szentmise bemutatásán kívül szabad minden szertartásban tevékenyen részt vennie. Természetesen a pap és püspök részvétele nem kérdés.Mindenki tegye a maga dolgát.A ministráns is, a dikonus, a pap is.De ne keverjék össze egymás feladatát. A ministráns ne csukja be a tabernákulumot, a hívő se...tegye az, akinek erre jogosultsága van.Természetesen a takarítás azzal a szándékkal történik, hogy tisztaság és rend legyen.A takarítók nálunk is teszik a dolgukat, ha kell a tabernákulum ajtaját is megtörlik, anélkül, hogy méltatlanságot követnének el.Mindenben legyen a legfőbb előírás:megőrizni a szentségek méltóságát!

Szeretettel.

István atya


Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód