Gyónás

2018.12.17. -
Tisztelt István atya!

Most hallottam egy katolikus paptól, hogy nem elég az, ha a hatodik parancsolat elleni bűnöket úgy gyónjuk meg, hogy pl "tisztátalan gondolatokkal foglalkoztam", mert ez általánosítás, hanem konkrétan kell megnevezni a bűnt. Azt is mondta ez az atya, hogy ha nem így tesszük, az szentségtörés. Akkor nekem minden korábbi gyónásom szentségtörő volt, mert általánosítottam? Külön meg kéne neveznem minden létező perverziót, ami valaha eszembe jutott? Mennyire részletesen kéne meggyónni ezeket a dolgokat?

A másik, ami ennek kapcsán eszembe jutott, az az okkultizmus. Ha én azt gyóntam meg, hogy "okkult dolgokkal foglalkoztam", de nem mondtam ki külön, hogy babonáról illetve horoszkópról van szó, akkor ez sem volt jó?

Illetve hogyan mondjak gyakoriságot egy súlyos bűnhöz, ha fogalmam sincs, mert teljesen változó a gyakorisága és nem számoltam?

Köszönettel:
Ildikó

Kedves Kérdező! Kérem, nagyon figyelmesen olvassa el a Katolikus Egyház Katekizmusának előírását a követkerző linkről: https://archiv.katolikus.hu/kek/kek01420.html#N3 Minden kérdésére választ talál.

Szeretettel.

István atya

További gondolatok

Elolvastam, viszont ebben nem látom a választ a kérdéseimre. Maguk, papok rendelkeznek ehhez elég háttérinformációval, de nekem ezt így nehéz értelmezni.

név nélkül - 2018-12-17 17:44

Mindegy, feladom. Bocsánat. Egyszerűen csak nem értem, hogyan kéne ezt jól csinálni

név nélkül - 2018-12-18 08:24

Kedves Kérdező!Kérem,ne adja fel,inkább kérje meg az atyát,azt a "katolikus papot"hogy segítsen.Nálunk minden elsőáldozónak ismernie kell egy olyan lelki tükröt, ami érthető, részletes és később is bővíthető a felnőtt kor bűneinek megítélésével.Természetesen a rendszeres gyónás adja meg erre az alkalmat.
Szeretettel.
István atya

István atya - 2018-12-18 11:36

Az elobbi kerdezohoz hasonloan en sem igazan ertem "hogyan kene ezt jol csinalni" (marmint a gyonast).

név nélkül - 2018-12-21 08:39

Kedves Kérdező!Mindenképpen keresniük kellene egy katolikus papot, akinek a segítségét kérhetnék.Az előző kommentem is erre hívja fel a figyelmet.
Szeretettel.
István atya

István atya - 2018-12-26 18:13

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód